Meer champagne gemeenten?

Meer champagne gemeenten?

Het aantal champagne gemeenten in de champagnestreek is al bijna 100 jaar hetzelfde. Maar door de toenemende consumptie van champagnes is het inmiddels zo dat er tekorten dreigen te ontstaan. Nu drink ik zelf ook steeds meer van dat heerlijke goedje genaamd champagne maar uitbreiding van het aantal gemeenten heeft natuurlijk vóór- en nadelen.

Champagne gemeenten en de prijzen

Een stuk grond in één van de champagne gemeenten is natuurlijk een fortuin waard. Mocht ik ooit de jackpot van een loterij winnen dan is een wijngaard in de champagne een zeer goede investering. Niet dat ik de ambitie heb om zelf druiven te gaan telen maar ter illustratie een hectare in een van de 319 dorpen kost ongeveer een miljoen. Heb je een wijngaard in een van de grand cru champagne gemeenten heb je helemaal prijs want die zijn onbetaalbaar!

Kofferbak met champagne

Meer champagne gemeenten

Komen er meer champagne gemeenten dan kunnen we gerust stellen dat we de onze tijd wel uitzingen met het drinken van champagne. Dat vinden we natuurlijk niet vervelend! Een zekerheid is dat de grote huizen nog meer inkoopmogelijkheden krijgen. Daarnaast zal Frankrijk in een klap heel wat meer miljonairs zal kennen. Heb je nu namelijk een wijngaard welke net buiten de regio champagne valt dan is je hectare circa € 6.000,- waard.

Geen uitbreiding van het aantal champagne gemeenten

Uiteraard zijn er ook nadelige aspecten. Zo is het al een hele opgave om alle champagne gemeenten te bezoeken. Worden het er meer is dat nog lastiger, uiteraard niet onmogelijk. Wat wel onmogelijk zal worden is om alle champagnemakers te gaan bezoeken. Dat is nu al niet te doen als het niet je werk is, breidt de champagnestreek uit dan is het helemaal onmogelijk. Uiteraard zullen er mensen zijn die het tegendeel beweren. Echter voor de normale hobbyist zoals ik is het niet te doen. Daarnaast is er uiteraard nog een ander belangrijk argument tegen de uitbreiding van het aantal champagne gemeenten. Door meer gemeenten toe te voegen krijgen de grote huizen zoals bijvoorbeeld Moët & Chandon nog meer keuze om druiven in te kopen. Daarmee kunnen ze de prijzen bij de huidige druiven kwekers natuurlijk weer drukken. Zo maken zij nog meer winst, denk maar niet dat een fles bij ons goedkoper zal gaan worden namelijk…

Moeten er meer of minder champagne gemeenten komen?

Nu ben ik natuurlijk wel benieuwd naar jou mening. Wat denk jij moeten er meer of minder champagne gemeenten komen? Stuur je me een berichtje of laat je het achter in de reacties?

Ben benieuwd!

Meer champagne gemeenten?
Hoe leuk vond je deze post?

Santé!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial