Het ontstaan van de champagne ‘Sterren’

Het ontstaan van de champagne ‘Sterren’

Het ontstaan van de sterren, veel mensen hebben die uitspraak wel eens gehoord. Dit komt door de woorden die zouden zijn uitgesproken door de blinde Monnik Dom Pierre Pérignon toen hij champagne ontdekte. Dom Pérignon (1639 -1715) was keldermeester van de abdij van Hautvillers. Hij zou op het moment van zijn ontdekking gezegd hebben “Kom gauw, ik proef de sterren!”. Dat is althans het verhaal volgens de legende. Maar hoe zit dit nu echt, is Dom Pierre Pérignon nu echt de uitvinder van champagne? Of is dat zoals met wel meer in de champagnestreek gewoon vastgelegd bij wet en moeten we dit allemaal voor waarheid aannemen.

De champagnestreek is door de jaren heen natuurlijk een veelbewogen plaats geweest. Maar een van de feiten is dat de bevolking zeer vastberaden is en vol met ondernemers. Dom Pérignon heeft inderdaad een belangrijke bijdrage geleverd. Men zegt dat hij per ongeluk de welbekende bubbels in de fles heeft gekregen maar er alles aan deed om deze juist weer uit de wijn te krijgen. Een van de opdrachten waar vele monniken mee bezig waren was namelijk het produceren van een zeer goede kwalitatieve stille wijn. Dus was hij dan wel echt op zoek naar wat wij nu kunnen als champagne. Of Dom Pérignon ook daadwerkelijk blind was weet natuurlijk niemand. Ik heb hem in elk geval niet ontmoet dus ik laat het in het midden. Maar hoe zit het dan wel?

Champagne maker Dom Perignon

Champagne uitgevonden in Engeland?

Dit is een discussie die tussen de Britten en Fransen nog wel even gevoerd zal worden. Gelukkig zijn wij gewoon Nederlanders en hoeven we ons niet in deze discussie te mengen. Maar hoe is deze discussie dan ontstaan? Het was de Britse wetenschapper Christopher Merret die doormiddel van het toevoegen van suiker ontdekten dat je een wijn kon laten bubbelen. Huh een Brit? Ja inderdaad een Brit! Merret ontdekte dat dertig jaar voordat Dom Pérignon dat deed en daar zijn bewijzen van. Weten waar? Dan zul je naar de Royal Society in Londen moeten gaan. Daar waar Dom continu last had van ontploffende flessen bij de tweede gisting, hadden ze in Engeland ook glasblazers die wel flessen konden maken die sterk genoeg waren om die druk aan te kunnen.

Wie heeft champagne dan echt uitgevonden?

De uitvinding champagne zoals wij die vandaag de dag nog steeds drinken is uitgevonden door een dame. Een met tegenwoordig een hele grote naam, Madame Clicquot, volledig uitgeschreven Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin (1777 – 1866). Voor het grootste gedeelte van de wereld beter bekend als Veuve Clicquot, waar veuve staat voor weduwe. In de kelders van haar wijnhuis heeft zij het proces van het maken van champagne geperfectioneerd. Zij heeft onder andere de “pupitre” uitgevonden. Dit is de houten stelling waarin de flessen de remuage ondergaan. Via deze weg is die dan weer makkelijker te verwijderen en blijft de kwaliteit dus beter! Remuage schrijf je?

Remuage, in champagne

Dit is niets anders dan ervoor te zorgen dat de restanten gistcellen zich naar de hals van de fles champagne begeven. Nu is remuage een mooi woord, maar ook zeker de persoon die uiteindelijk verantwoordelijk is voor dit proces mag in dit artikel over het uitvinden van champagne natuurlijk niet ontbreken. De remuer is namelijk sinds de uitvinding van Madame Clicquot verantwoordelijk voor het draaien van de flessen. Gedurende een periode van minimaal 60 dagen (bij een millesime moet dit veel langer zijn), draait de remuer de flessen net zo lang tot ze helemaal met de hals in de pupitre vallen en dan dus rechtop staan.

Ook remuer worden hoor ik je denken? Dat is nog niet zo makkelijk, want zoals met zoveel in de champagne is ook dit niet eenvoudig. Gemiddeld draai je 50.000 flessen per dag en doe je er een flink aantal jaar over om dit verfijnde werk onder de knie te krijgen. Of beter gezegd in de pols, nog los van het feit je dus altijd in de kelders actief bent zou ik dit persoonlijk dus niet willen.

Champagne pupitres

Champagne automatisch remueren?

Klinkt wel stom en volgens mij is remueren ook geen correct Nederlands. Maarrrr het gaat mij er om dat het ook eenvoudiger kan! Een flink deel van dit proces is tegenwoordig namelijk geautomatiseerd. De flessen worden in grote rekken geplaatst, en op deze manier kan het proces versneld worden. Geautomatiseerd duurt het namelijk nog maar 14 dagen inplaats van bovengenoemde 60. Uiteraard gaan de flessen wanneer ze verticaal staan nog verder met de rijping. De minimale periode van 15 maanden mag natuurlijk niet vanaf worden geweken.

Het ontstaan van de champagne ‘Sterren’
4.7 (93.33%) 3 votes


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial