Een bezoek aan champagne Ayala

Een bezoek aan champagne Ayala

Eerder schreef ik al eens over de blanc de blancs van Ayala, heerlijk was het! Sinds die dag een van de huizen die ik nog wel eens zou willen bezoeken. Helaas een huis dat niet open is voor publiek. Gelukkig ben ik gestart met mijn Instagram account en dit blog. Bij het starten daarvan had ik nooit gedacht dat het me zou brengen op plaatsen waar ik anders nooit zou kunnen komen. Nu dus ook bij Champagne Ayala en wat een feestje!

Entree champagne Ayala it is champagne time

Wat een entree!

Het is vrijdagmorgen 10:30 onderweg naar champagne Ayala miezert het wat regen op de kalkgronden in en rond Aÿ. Op het moment dat we daadwerkelijk Aÿ binnenrijden begint de zon de overhand te krijgen. Dat was het moment dat ik wist dat het een hele mooie dag zou gaan worden. Nee joh ben je gek dat wist ik natuurlijk al toen ik Amsterdam verliet om naar de champagnestreek te gaan! Zoals bij de meeste Grande Marques een mooi statig pand waarvan je weet dat er een hele lange geschiedenis aan vooraf gaat die niet altijd even vrolijk geweest is. Auto parkeren en naar binnen en dan word je ontvangen als een koning! Monsieur Mantz? Qui! Bienvenue a champagne Ayala! Tot zover mijn Frans, gelukkig spreken ze ook erg goed Engels.

Champagne Ayala 1914 it is champagne time

Lets start Le Tour @ champagne Ayala

Na onze kennismaking met Carl, beginnen we met onze tour door de wijnkelders. Helemaal privé wordt alles ons uitgelegd over champagne Ayala, het ontstaan, de familiebanden en de revolutie in 1911. Edmont Ayala is de grondlegger van het huis zoals we het nu kennen. Hij is ook degene geweest die aan de wieg gestaan heeft van het Syndicat des Grandes Marques. Best bijzonder als je je realiseert dat ze op dit moment minder produceren dan in het gouden tijdperk. Momenteel maken ze circa 800.000 flessen per jaar. Daar waar het er vroeger ruim 1 miljoen waren. Om maar aan te geven hoe rijk de geschiedenis is van champagne Ayala.

Champagne Ayala wijnkelder

De kelders van champagne Ayala

We gaan met een smalle wenteltrap naar beneden, om af te dalen naar de kelders op circa 18 meter diepte. Daar bevinden zich 2,5 kilometers aan gangen tot het plafond aan toe gevuld met champagne. Deze liggen daar te rijpen om ons steeds weer dat plezier te brengen. Een van de belangrijkste kenmerken bij champagne Ayala is het gebruik van de chardonnay, dat was het vroeger al en dat is het nog steeds. Daarnaast is het zo dat er bij champagne Ayala helemaal geen houten vaten gebruikt worden. Er wordt enkel gebruik gemaakt van roestvrij staal en een zeer lage dosage suiker. Iets wat ze heel vroeger al deden toen het nog normaal was om meer suiker toe te voegen dan je kan vinden in een blikje cola. Toch is er bij de Perle d’Ayala een bijzondere smaak te herkennen waarvan je zou denken dat het komt door houtrijping. Dat is niet het geval, dit komt doordat deze flessen minimaal 8 jaar rijpen op de kurk! Al die flessen die we voorbij wandelen in de kelder liggen hier dus nog wel even…

It is champagne time Gordan Ramsay

Klaar voor de verkoop

We gaan een etage omhoog, daar zijn de mensen die bij champagne Ayala werken nog druk bezig met schoonmaken. Hier ruikt het ook echt al naar champagne. Snel blijkt waarom, hier wordt de liqueur de tirage verwijderd. Daar zijn de flessen dus even open en snel weer dicht! We lopen iets verder en komen inderdaad bij die roestvrij stalen vaten. Kleintjes, iets grotere en hele grote vaten. De kleintjes worden gebruikt om op kleinere schaal te kunnen mengen met meerdere jaren en om echt bijzondere dingen te maken.

We lopen verder door en komen bij de machines welke de flessen in dozen stoppen. Nu blijkt maar weer eens dat we bij een echt goed huis staan want de bestellingen van Gordan Ramsay worden nu klaar gezet.

It is champagne time brut majeur ayala

Proeven maar die champagne Ayala

Na onze zeer leerzame tour door de kelders, langs de machines en de korte les geschiedenis zijn we nu echt klaar voor het allerleukste stuk. Proeven! Zoals je weet ben ik een fan van de blanc de blancs en die ze hier hebben is echt goed dus ik heb er zin in. Wat we allemaal geproefd hebben kan ik hier voor je uitschrijven maar dat ga ik niet doen. Geloof mij maar, het is lekker! De champagne Ayala blanc de blancs uit 2010 en misschien nog wel bijzonderder de Perle d’Ayala uit 2006. De laatste heeft 80% chardonnay en 20% pinot noir, 6 gram suiker en heeft dus een rijping op de kurk gehad. HEERLIJK! Doet ze goed die Caroline Latrive, wie is dat zal je denken. Nou dat is een van de twee vrouwelijke Cellar Masters die heel de champagne streek rijk is!

it is champagne time PERLE D'AYALA 2006

Wat moet je nu doen?

Zorgen dat wanneer je de kans krijgt om een glas champagne Ayala te drinken dat je deze met beide handen moet aangrijpen. Helemaal wanneer het gaat om de blanc de blancs of een Perle d’Ayala, dit is toch echt heel bijzonder spul. Mocht je een fles willen bestellen dan kan dat bij onze vrienden van L’Atelier du Champagne. Via deze weg wil ik in het bijzonder de mensen van Verlinden Drink & Discover en Ayala bedanken om dit bezoek voor mij mogelijk te maken.

Santé!

Een bezoek aan champagne Ayala
4.8 (96%) 10 votes


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial