De champagnestreek, hoe zit dat nu?

De champagnestreek, hoe zit dat nu?

Iedereen heeft er wel eens van gehoord, de champagnestreek. In dit artikel duiken we dieper in de champagnestreek, de enige regio op aarde waar champagne vandaan komt. Waar vinden we de champagnestreek, wat vind je in de champagnestreek, hoe kom je in de champagnestreek en waarom vind je in het ene dorp alleen maar witte druiven en in het andere juist de donkere druiven. Met andere woorden na het lezen van dit artikel kun je iedereen uitleggen waar iemand met interesse in champagne in de champagnestreek naar toe zou moeten gaan!

De route naar de champagnestreek

Voor wie vanuit Nederland richting de Franse grens rijdt heeft eigenlijk twee keuzes. Je gaat via Maastricht richting Frankrijk of je gaat bij Hazeldonk de grens over. Wanneer je via Maastricht gaat kent de route naar de champagnestreek geen tolpoortjes en kost het je dus minder. Ga je via Hazeldonk kost het je wat tol, daar staat dan weer tegenover dat het wat sneller rijdt. Als je tenminste niet in de file komt bij Antwerpen of Brussel. Het mooiste van alles is eigenlijk dat de champagnestreek het meest noordelijke wijngebied in Frankrijk is. Dat betekent dat het de dichtstbijzijnde (franse) wijngebied is. Een feestje dus als je het mij vraagt want met 4 tot 5 uur rijden kun je bij de eerste champagneboer aan tafel zitten! Ideaal dus voor een weekendje weg.

Reims, Eparnay & Chalons en Champagne

In het meest noordelijke deel van de champagnestreek vinden we ook meteen de grootste stad van de champagnestreek, Reims. Deze stad vormt samen met Eparnay en Chalons en Champagne een grote driehoek. Binnen deze driehoek vinden we veel verschillende dorpen met flink wat verschillende kwaliteiten maar daarover later meer. In elk van deze drie steden is genoeg te doen. Zo zijn er in Reims en Epernay bijvoorbeeld aardig wat Michelin sterren restaurants, waar de champagne uiteraard rijkelijk vloeit. In alle drie de steden zijn genoeg hotels vinden om te overnachten. Zelf ben ik vaak in Reims verbleven omdat ik ook in de nachtelijke uurtjes nog wel eens op stap wil wat in Reims dan weer goed kan.

Vanuit Reims ben je eigenlijk binnen een uur in een flink aantal dorpjes. Echter gaat het natuurlijk niet om de snelheid maar je wil langs de producenten van dat heerlijke goedje. Zorg er dan ook voor dat je met meerdere mensen bent en iemand benoemt tot een BOB. Want denk er om, ook in Frankrijk gelden regels voor in het verkeer. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille, daar zit je al snel aan wanneer je een proeverij doet met drie glazen!

In de champagnestreek

Enfin, eenmaal in de champagnestreek begint het feest natuurlijk meteen. Maar waar begin je nu eigenlijk? De regio is ingedeeld in een aantal verschillende departementen. Dit zijn Marne, Aisne en Aube waarbij er in de eerste streek de meeste druiven worden verbouwd. In deze departementen zijn er sinds het jaar 2008 maar liefst 357 districten waar champagne gemaakt mag worden. Eerder waren dit er maar 319, maar door de grote vraag naar champagne is dit aantal dus bij wet vergroot. Dat maakt dat je in een enkel bezoek aan de champagnestreek natuurlijk nooit alles kan bezoeken. Alles bij elkaar betekent dat er bijna 16.000 wijnboeren zijn. Van al die boeren maken er ook ruim 4.000 daadwerkelijk zelf champagne. Daar zijn aardig wat vrije dagen voor nodig om ze allemaal af te gaan.

Omdat de meeste mensen die in Nederland werken standaard circa 25 vrije dagen kennen beginnen we bovenaan in de champagnestreek. Uiteindelijk ben je daar toch het snelst en dat scheelt, de meeste van ons willen van die vrije dagen misschien ook nog wel een keer wintersporten dus we moeten wel wat tijd overhouden.

Deze pagina wordt nog verder uitgebreid maar de bubbels roepen 😉

 

 

De champagnestreek, hoe zit dat nu?
5 (100%) 1 vote


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial