Champagne trip, dag 2 Côte des Blancs

Champagne trip, dag 2 Côte des Blancs

Na een goede nacht slapen in Troyes weer redelijk op tijd op, dag twee van deze champagne trip staat op het punt van beginnen.  Het is vanuit Troyes iets meer als een uurtje rijden naar Aÿ. Wederom veel mist dus rustig aan onderweg naar mijn eerste private tour bij een groot champagne huis. Namelijk die van Ayala. Verder staat vandaag ook de Côte des Blancs op het programma. Daar waar de pareltjes van de Chardonnay vandaan komen! Onderstaand in elk geval alvast de route van vandaag.

Moet je naar Aÿ tijdens je champagne trip?

Dat is een vraag die je natuurlijk alleen zelf kan beantwoorden. Mocht ik het voor je moeten doen dan is het antwoord uiteraard ja! Dit is het dorp waar de bekende huizen zoals Bollinger, Ayala en Deutz hun oorsprong kennen. Al komt de titel van dit bericht niet helemaal overeen met deze alinea. Eigenlijk is Aÿ het begin van de Côte des Noirs. Maar goed het is dan ook nog maar een paar minuten vanaf de Côte des Blancs dus om die reden net even een andere insteek van het begin van deze dag. Hoe mijn bezoek bij Ayala gegaan is lees je natuurlijk hier. Dat bezoek had ik trouwens te danken aan de mensen van Verlinden.

Champagne trip champagne Ayala

Champagne trip en lunchen?

Omdat ik tijdens deze champagne trip de meeste grote steden aan zal doen om te overnachten mag Epernay natuurlijk niet ontbreken. Al zal ik hier niet overnachten een tussenstop tijdens deze champagne trip in de stad met de Avenue de Champagne mag je dan natuurlijk niet overslaan. Heerlijke lunch gehad, voor maar € 15,- Misschien dat het zo lekker was omdat wederom de zon goed scheen maar goed, bijna alles is lekkerder met mooi weer 😉

Champagne trip lunch itischampagnetime

Mag je favoriet ontbreken tijdens een champagne trip?

Ook voor deze tussenstop geldt dat het niet op de Côte des blancs ligt. Maar tijdens een champagne trip mag een kort bezoek aan Michel Bahuchet natuurlijk niet ontbreken. Hier kom ik namelijk al sinds mijn eerste bezoek aan de champagnestreek. En zo ook dit keer. Bij aankomst blijkt dat ze druk bezig zijn met het proces van het verwijderen van de dégorgement. Oftewel het proces van vergisting op de fles is ten einde en het is tijd om de kroonkurk te vervangen voor de echte kurk. Bijna klaar voor de verkoop, zeker klaar om te drinken. Ik ben nog niet binnen of er wordt al een fles van de band getrokken om op te drinken. Extra brut dus want het is nog voor dat de laatste suiker wordt toegevoegd.

Champagne trip itischampagnetime

Door naar de Côte des Blancs

Fijn zo een champagne trip, volgende keer een bus mee want overal waar ik kom wil ik natuurlijk in slaan. Zo ook bij mijn volgende stops in de Côtes de Blancs. Zoals ik in bijna elk artikel vertel gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar een Blanc de Blancs. De grote huizen zoals hierboven beschreven halen veel van hun druiven uit deze regio voor de speciale uitgaven. Gelukkig voor mij zijn er in deze regio ook genoeg kleine huizen te vinden die kwalitatief zeer goede champagnes maken. Nog beter want ben toch een Nederlander, ze zijn ook nog eens goed te betalen! Op jacht dus naar pareltjes tijdens deze champagne trip. Dat blijkt deze middag iets moeilijker dan gedacht, bij veel plaatsen waar ik kom geeft niemand thuis, of zijn ze net iets te duur (vind ik dan).

Een champagne trip is net een bingo

Uiteindelijk besluit ik naar Le mensil sur Oger te gaan. Wie zijn of haar dorp ooit zo heeft mogen noemen geen idee maar goed, het staat wel bekend om de kwaliteit van de Chardonnay druif. Eenmaal aangekomen bij Launois-Lebrun is het inderdaad bingo! Heerlijke blanc de blancs en vrij bijzonder een champagne enkel van vieilles vignes druiven. Hierover in een latere post meer info. Enfin, missie geslaagd voor champagne trip dag 2, door naar Châlons en Champagne

Champagne trip chalons en champagne

Overnachten in Châlons en Champagne

Vanaf Launnois-Lebrun is het nog maar een kleine 20 minuten rijden naar het hotel in Châlons en Champagne. Een stad waar ik net als Troyes na al die keren nog niet eerder was geweest. Bij aankomst blijkt al direct dat dit een stad met een rijke geschiedenis is. Stadsmuren, slotgrachten alles wat je tijden een champagne trip van een stad wenst te zien. Na wat glazen champagne te hebben genuttigd (iemand moet rijden en inhalen) een goede stadswandeling gemaakt. Tijdens die wandeling viel op dat ze hier met elektrische bootjes rondvaart tochten doen. Gelukkig net op tijd voor de laatste ronde, op die boot dus! Heeft wel iets wat weg van een kinder attractie en helaas is mijn frans nog niet zo goed maar het was wel zeer leuk om te doen. Zo zie je Châlons en Champagne namelijk ook van een hele andere kant. Wist je bijvoorbeeld dat er tunnels onder de stad doorlopen van wel 400 meter? Nee precies ik ook niet.

Vrijdagavond op je champagne trip

Uiteindelijk toch weer veel gedaan op zo een dag. Dat maakt een rustig dinner met een glas rode wijn en dit keer geen nachtelijke avontuurtjes in clubs en of bruine franse cafe’s. De volgende dag is namelijk weer minstens net zo druk en daarbij mijn auto is nog niet vol. Het enige dat moet is op tijd zijn voor mijn afspraak bij Taittinger.

Santé!

Champagne trip, dag 2 Côte des Blancs
4.8 (96.67%) 6 votes


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial