Champagne Taittinger, het bezoeken waard!

Champagne Taittinger, het bezoeken waard!

Tijdens mijn laatste bezoek aan de champagnestreek heb ik ook een bezoek mogen brengen aan champagne Taittinger. Een dag eerder was ik natuurlijk al bij Champagne Ayala geweest, één van de andere Grande Marques. Dat mocht de pret niet drukken!

Het ontvangst bij Champagne Taittinger

Dat ontvangen van mensen kunnen ze wel in Frankrijk. Zal vast zijn zolang je maar een afspraak hebt of omdat ze wisten dat ik zou komen met ruim 12.000 volgers op mijn Instagram. Uiteraard was het hier iets drukker als dat het was bij champagne Ayala, maar al snel bleek dat ze wel vaker met dat bijltje hadden gehakt of moet ik nu zeggen sabel geslagen. Neemt u daar maar even rustig plaats uw gids komt er zo aan. Okeej! Top geregeld, busje chinezen voor me door de deur waarvan later bleek ik ook doorheen moest. Lucky me de chinezen waren al weg! Een eigen bioscoopzaal waar in vogelvlucht de geschiedenis van Champagne Taittinger wordt uitgelegd, keuze uit een stoeltje of 50… Zou ik thuis ook wel willen.

Kelder bezoek Champagne Taittinger

Naar de kelders!

Nadat de video (in het engels) afgelopen is komt de gids binnen om mij vervolgens mee te nemen naar de kelders. Daar waar de champagne Taittinger gemaakt wordt. Of ja, gemaakt waar ze liggen te rijpen natuurlijk. Hoe dat werkt kun je hier lezen. Wat wel heel gaaf is bij Taittinger en zeker het vermelden waard, is dat deze kelders dateren uit een ver verleden. Gemaakt ergens in het oude Gallo-Romeinse tijdperk vind je diep onder de grond driehoekige ‘kamers’. Bekend omdat ze zo stevig zijn. Persoonlijk maakt dat ik deze kelders van Champagne Taittinger het mooiste vind. Zeker ook als je je bedenkt dat alles boven deze kelders (de oude Abdij van een aantal monniken) helemaal plat gelegd is. Gelukkig zijn de kelders nog in tact!

itischampagnetime Taittinger

Hoe deden ze dat vroeger?

De wijn lag natuurlijk al sinds jaar en dag in die kelders, temperatuur en luchtvochtigheid zijn daar ideaal. Groot nadeel was dat als je boven je wijn zat te drinken je uiteindelijk een keer nieuwe moest halen. Tegenwoordig zetten ze gewoon het licht aan. Vroeger was dat wat ingewikkelder en zeker met een slokje op… Via een smal trappetje moest je toen in het donker of met een kaarsje naar beneden. Hoe je dan precies weet waar je loopt is dan natuurlijk een gok. Daar hadden de bouwers snel wat op gevonden. Precies gelijk aan de trede die je afstapt heb je boven je hoofd ook een trede zodat je een dubbelcheck hebt wanneer je volgende tree naar beneden zal gaan.

Itishcampagnetime Taittinger

Welke champagne Taittinger ligt er nu?

Omdat ik ook hier als VIP word behandeld lopen we op ons dooie gemak door de kelders. Iets verderop loopt de groep chinezen. Dat maakt het toch een beetje een toeristische attractie maar dat maakt het niet minder gaaf. We lopen namelijk tussen miljoenen flessen comtes de champagne welke liggen te wachten op het moment dat deze perfect op dronk zijn. Krijg nu al dorst want ik hoop toch dat ik daar later ook een glaasje van mag gaan proeven. Je weet blanc de blancs….

itischampagnetime taittinger

Tijd om champagne Taittinger te proeven

We lopen nog een tijdje door de kelders alvorens we naar boven gaan. We lopen nog even door het grote publieke proeflokaal, waarvan ik dacht dat ik daar ook zou gaan proeven. Maar nee we gaan door twee oude chique deuren naar een aparte kamer. Daarbinnen gekomen staat een zeer mooie antieke tafel waar al een aantal glazen klaar staan. Nog wat uitleg over het hoe en wat en de champagne kan ontkurkt worden! YES! We krijgen er drie, we beginnen met de champagne Taittinger Brut Reserve. Lekker en herkenbaar en waarschijnlijk door iedereen te herkennen als een echte champagne. Daarna de champagne Taittinger Prestige Rose ook lekker, heerlijk fris en fruitig.

De beste keuze Champagne Taittinger

Hier kan ik heel kort over zijn. De Comtes de Champagne! Heerlijk, zalig, verrukkelijk! Op het moment dat de fles open gaat weet je het al, dit is iets lekkers. François Taittinger besloot dat de chardonnay druif de belangrijkste zou zijn voor champagne Taittinger. En zo werd de eerste Comtes de Champagne Blanc de Blancs gemaakt in 1952 en mocht verkocht worden vanaf 1957. Ik kreeg een Blanc de Blancs uit 2006, geschonken uit een soortgelijke vorm fles als dat er in 1952 gebruikt werd. Meer weten over de geschiedenis? Hier kun je daar van alles over vinden.

itishcampagnetime taittinger

Champagne Taittinger bezoeken?

Als het goed is wil je na het lezen van dit artikel een fles opentrekken. Omdat ik niet weet op welk tijdstip je dit leest of waar je bent kan het misschien beter zijn een bezoek aan champagne Taittinger op je bucketlist te zetten. Of nee eigenlijk niet, it is champagne time!. Heb je dorst trek gewoon een fles open! Champagne kun je tenslotte altijd drinken. Zonder gekheid, een bezoek is hier zeker de moeite waard en het is ook voor iedereen toegankelijk. Ga je dus naar de champagnestreek, ga dan ook even kijken bij de mooiste kelders in de champagnestreek. Je kunt je bezoek van te voren al online regelen, dat doe je hier. Gezien het feit dat het er altijd druk is kan dat een zeer verstandige keuze zijn!

Cadeaus om te bedanken

Nadat de flessen op waren stond er nog een zeer aangename verrassing op me te wachten. In de hoek van de veel te mooie kamer stond een witte tas waarvan natuurlijk al lang duidelijk was dat deze gevuld was met een fles champagne Taittinger. Uiteindelijk bleek dit was een cadeautje voor mij. Superleuk en volgens mij ook een heerlijke fles, de champagne Taittinger Prelude. Die gaat mee naar Amsterdam om op een later moment nog eens terug te denken aan mijn bezoek. Mensen van Oud Reuchlin & Boelen heel erg bedankt voor het regelen van deze zeer leuke tour! Champagne Taittinger bedankt voor de champagne 🙂

Santé

Champagne Taittinger, het bezoeken waard!
4.5 (90%) 6 votes


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial