Champagne Francois-Brosselette, in Polisy

Champagne Francois-Brosselette, in Polisy

Eerder heb ik al eens beschreven dat het zuiden van de champagnestreek bekend is om de Pinot Noir, dat je rosé champagne op twee verschillende manieren kan maken, en waar je in het zuiden van de champagne streek allemaal naar toe zou kunnen. Nu wijd ik deze post volledig aan champagne Francois-Brosselette. Waarom? Dat ga ik je nu vertellen!

champagne Francois-Brosselette, de rosé!

Zoals je nu dus als het goed is weet zijn er twee verschillende soorten rosé champagne te maken. De een is eerst een stille witte wijn, daar wordt rode wijn aan toegevoegd en dan krijg je dus rosé wijn. Vervolgens gaat de kurk er op en de eventuele suiker er in, fles de kelder in om dan de rosé wijn om te zetten naar champagne. De andere manier, een stuk moeilijker en minder vaak gebruikt is die van champagne Francois-Brosselette. Hier wordt rosé champagne gemaakt van enkel de pinot noir op de manier welke we noemen rosé par macération of rosé de saignée. Doet die goed die Francois want het is heerlijk! Inpakken, helaas te laat besloten dat ik er meer van wilde hebben dan ik uiteindelijk meegenomen heb.. Dus ik als ik in de buurt ben ga terug naar champagne Francois-Brosselette.

champagne Francois-Brosselette tasting

champagne Francois-Brosselette, heeft hij dan alleen maar rosé?

Natuurlijk heeft hij niet alleen maar rosé champagne. Bij champagne Francois-Brosselette is de keuze (zoals bij de meeste) reuze! Onder het mom van nu je er toch bent, ben je dan ook niet zomaar klaar met proeven. Eigenlijk komt alles op tafel op één fles na en dat is de Esprit de Violette. Een aan de doos al te zien een bijzondere wijn en wanneer we vragen naar het hoe en wat blijkt het ook bijzonder te zijn. Druiven geplukt van zijn beste perceel, genaamd Violette. Het is een 100% pinot noir en daarmee dus een blanc de noirs. Hier meer info, mocht je Frans kunnen lezen. Mijn nieuwsgierigheid wint van mijn knip, dus ook in de auto met die fles. Of deze champagne Francois-Brosselette Esprit de Violette (wat een naam?!) lekker is kom ik dan thuis wel achter..

Geen chardonnay bij champagne Francois-Brosselette?

Natuurlijk wel! Alleen maar champagne maken met de pinot noir is natuurlijk niet heel handig. Al zijn er die hier zeer bedreven in zijn maar die komen later nog wel eens aan bod. Nu alle lof voor champagne Francois-Brosselette, hij heeft namelijk ook een blanc de blancs en inmiddels weet je die vind ik lekker! Zo ook deze, vol van smaak, romig, een beetje perzik en vooral fris! Die gaat dus ook mee!

champagne Francois-Brosselette cellar

 

Ook langs bij champagne Francois-Brosselette

Uiteraard kun je zelf als je in de buurt bent ook langs bij champagne Francois-Brosselette. Je doet er zoals bij dit huis wel verstandig aan om via de site een afspraak te maken. Francois zal je dan zelf rondleiden en laten proeven. Heel aardige man, heerlijke champagnes en niet geheel onbelangrijk goed betaalbaar! Jaarlijks maakt hij ongeveer 60.000 flessen. Niet weinig zul je denken, bij een aantal grote huizen doen ze er miljoenen. Mocht je langs gaan, Nederlanders zien ze hier niet veel en verwacht geen vloeiend Engels sprekende Francois. Maar als je gaat doe ze de groeten en vergeet niet te vragen of je even in de kelder mag!

Santé!

Champagne Francois-Brosselette, in Polisy
4.5 (90%) 2 votes

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial