Champagne, de keuze is reuze

Champagne, de keuze is reuze

Champagne hoe kies ik en waar begin ik?

Iedereen heeft het weleens gezien op een fles champagne, brut, brut nature demi sec en zo zijn er nog wel een aantal verschillende benamingen voor een champagne. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Hoe kan ik zonder te proeven nu beslissen welke champagne ik mee naar huis ga nemen als ik in de winkel voor een groot champagne rek sta.

De eerste stap bij het kiezen van een champagne is in veel gevallen een blik werpen op het etiket. Bij bijna alle champagnes staat hier Brut, Extra Sec, Demi-sec of nog een aantal andere benamingen op. Deze benaming bepaalt welk percentage suiker er per liter is toegevoegd. Uiteraard scheppen ze er niet gewoon een lepeltje suiker in maar wordt er gebruik gemaakt van een mengsel van gereserveerde wijn en rietsuiker Dit noemen we de liqueur de dosage. Onderstaand een eenvoudig overzicht van de percentages toegevoegde suikers (dosages) welke volgens de Franse wet aangehouden moeten worden.

  • Brut Nature of Extra Brut, geen dosage toegevoegd en bevat minder dan 2 gram suiker per liter.
  • Brut, met een dosage van minder dan 15 gram per liter.
  • Extra Sec, met een dosage van meer dan 12 en minder dan 20 gram per liter.
  • Sec, met een dosage meer dan meer dan 17 en minder dan 35 gram per liter.
  • Demi-Sec, met een dosage van meer dan 35 en minder dan 50 gram per liter.
  • Doux, met een dosage van meer dan 50 gram per liter.

Houd je van droge champagne?

Droge champagne, als dat je voorkeur geniet is de keuze als nog reuze maar daarover later meer. Verreweg de meeste champagnes die verkocht worden zijn een brut. Kenmerkend hiervoor is dat de brut eigenlijk altijd wordt geschonken als aperitief en tijdens de maaltijd. Dit vanwege de natuurlijke smaak en de lage dosering rietsuiker. Wil je helemaal geen toegevoegde suikers dan kun je dus kiezen voor een extra brut of een brut nature. Deze worden in de regel vaak alleen als aperitief geschonken omdat men zegt dat dit minder goed gaat bij verschillende gerechten. Al denk ik daar zelf graag anders over want persoonlijk vind ik dat de lekkerste!

Houd je van zoete champagne?

Iedereen weet natuurlijk hoe meer suiker je ergens aan toevoegt hoe zoeter iets wordt. Logisch dan ook dat een alles waar geen brut of brut nature voor staat meer toegevoegde suikers heeft en dus zoeter is. Zo gaat een demi-sec uitstekend bij een dessert. Wat champagne als dessert? Ja! Champagne is een van de dranken die je eigenlijk vanaf het ontbijt tot bij het tandenpoetsen kan drinken. Zoveel mensen zoveel wensen zullen ze vroeger gedacht hebben.

Een echte zoetekauw?

Dan is champagne doux echt iets voor jou! Deze champagne heeft meer dan 50 gram toegevoegde suikers! Veel zeg je? Nee dat valt eigenlijk reuze mee. Bedenk je maar eens hoeveel suiker er in een glas coca cola zit? Juist ja 108 gram per liter! Op mijn Instagram gebruik ik niet voor niets zo vaak #champagnediet!

Eerste champagne keuze is gemaakt en nu?

Nadat je hebt gekozen voor een zoete, droge of de meest zoete champagne ben je er nog niet! Want is zo een fles daar bovenin het rek met een jaartal er op nu beter dan die zonder jaartal? Die jaartallen hebben eigenlijk zoals met alles in de champagnestreek ook daadwerkelijk een betekenis. Om die reden mag je dat dan ook niet zomaar op je etiket laten drukken.

De meeste champagnes die gemaakt worden hebben geen jaartal, dit is in tegenstelling tot de meeste wijnen natuurlijk al apart. Waarom zul je je afvragen, de reden is vrij eenvoudig. Champagnes smaken door de jaren heen bijna altijd exact hetzelfde. In deze smaak herken je de huisstijl van een bepaald huis. Hoe ze dat precies doen lees je ook in dit artikel.

Champagne Millésime

Nu wil je een champagne uit bijvoorbeeld het jaar 2006? Om te beginnen noemen we dat een Millésime of een Vintage. Deze worden over het algemeen alleen gemaakt op de momenten dat de oogst uitzonderlijk goed was. Ja een Millésime is dus vaak gemaakt van kwalitatief betere druiven. Maar dat is natuurlijk niet het enige. Om een Millésime te mogen uitgeven moeten producenten al voor de oogst aangeven dit te willen doen en de flessen moeten minimaal 36 maanden liggen om te rijpen. In veel gevallen kun je deze (mits goed bewaard) zelf ook nog wel even laten liggen. Maar zoals bij alle champagnes geldt dat wanneer ze op de markt komen ze al goed te drinken zijn. Wacht dus niet te lang met het opdrinken ervan, zonde van al het werk als ze niet meer lekker zijn.

Champagne Prestige

Eigenlijk zegt de naam het natuurlijk al. Een prestige, oftewel een ander woord voor gezag, aanzien, goede kwaliteit, status en reputatie. In het geval van de champagne is de laatste misschien wel de belangrijkste. Een prestige champagne is namelijk het parade paardje van het desbetreffende huis.

Deze champagnes worden uitsluitend gemaakt van druiven geoogst in een zeer goed jaar. Het zijn dus altijd Millésimes! Aan deze Millésimes wordt alleen nog meer aandacht besteed dan normaal, ze liggen langer in de kelders wat de intensiteit weer ten goede komt. Elk champagnehuis die een prestige maakt doet dit in gelimiteerde oplage. Het is altijd zo dat je een duidelijk verschil proeft, het is namelijk het visitekaartje van het huis. Ongetwijfeld dat je al eens gehoord hebt van champagne La Grande Dame van Veuve Clicquot Ponsardin of van champagne Dom Pérignon van het huis Moët & Chandon. Twee zeer bekende huizen in de champagnewereld maar zo hebben ook de kleinere huizen hun eigen Cuvée de Prestige.

Champagne Blanc de Blancs

Hier kan ik heel kort over zijn. Er is maar een druif waar een champagne blanc de blancs van gemaakt mag worden en dat is de chardonnay. Dat maakt een blanc de blancs bijzonder, één van de redenen hiervoor is dat de meeste champagnes gemaakt worden van de chardonnay, pinot noir en de pinot meunier. Ga je een blanc de blancs produceren gebruik je dus uitsluitend 1 druifsoort. Dat maakt dat deze champagne een droge, frisse en elegante smaak heeft. Veel van de blanc de blancs komen van de Côte des Blancs. Zelf ben ik zoals in verschillende artikelen als eens omschreven een groot fan van deze champagnes.

Champagne Blanc de Noirs

Zoals we een blanc de blancs kennen is er dan natuurlijk ook een blanc de noirs. De pinot meunier en de pinot noir zijn namelijk blauwe druiven met daarin wit sap. Van deze druiven kun je dus wel degelijk een volledig witte champagne maken. Eén met een zeer herkenbare smaak. Houd je namelijk van een fruitigere en stevigere wijn dan zul je jezelf in de blanc de noirs goed kunnen vinden. Van beide druiven kun je een wijn maken maar je kunt ze ook combineren. Elke champagneproducent heeft hier zo zijn eigen ideeën over en dat maakt dan ook dat je nooit raakt uit geproefd.

Rosé Champagne

Net als de blanc de blancs en de meeste brut champagnes is een rosé ook vaak een droge champagne. Dit maakt dat de keuze voor een droge lekkernij dus eigenlijk kan bestaan uit een brut, een blanc de blanc en een rosé. Maar hoe wordt een rosé champagne dan gemaakt?

Tot voor kort mocht je witte en rode wijn niet mengen om rosé te maken. Behalve, ja daar is weer een uitzondering, in de champagne. Dat is dan ook meteen de eerste methode om de rosé te kunnen maken. Men maakt eerst een witte stille wijn en maakt hier champagne van. Vervolgens wordt er in de laatste fase van het champagne maken rode wijn aan toegevoegd (99% van de gevallen gemaakt van de pinot noir of de pinot meunier). Zoveel mensen zoveel wensen dus daar is de volgende optie in de champagne keuze.

Volgens de andere methode kun je ook rosé wijn maken door de schillen van bijvoorbeeld de pinot noir langer in het sap te laten liggen. Als je de schillen lang genoeg in het witte sap laat wordt het witte sap vanzelf roze. Hier zit echter wel weer een gevaar in, want in een champagne mag niet teveel tannine zitten. Laat je de schillen te lang in de most heb je dus een probleem! Vanaf dat moment heb je dus een stille rosé. Vanaf hier doorloopt men het complete proces en wordt het dus uiteindelijk een rosé champagne.

Is er nog meer keuze?

Jazeker is er nog meer keuze in de selectie van champagne. Maar dan gaan we zo gericht in op de druiven dat ik je daar later meer over ga vertellen. Dit doe ik dan in een aparte blog. Als je bovenstaande op een borrel met vrienden, familie of collega’s allemaal kan vertellen, geloof mij, ze zullen je bestempelen als kenner. Als je al niet om de wijn op pad gestuurd wordt voor bij feestjes, borrels, partijen of een lekker etentje zal dat vanaf dan wel het geval zijn. Doe mij dan een lol en vertel iedereen dat champagne ook gedronken kan worden bij het ontbijt op dinsdagmorgen en dus niet alleen met oud en nieuw, een bruiloft of het dopen van een boot. In dat heerlijke goedje zit al zoveel liefde, arbeid en zorgzaamheid van de champagneboeren dat we het veel vaker moeten drinken. It is champagne time, always!

Santé!

Champagne, de keuze is reuze
4.8 (96.67%) 6 votes


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial